Éber szedáció (kezelés "altatásban")

Elöljáróban lényeges a fogalmak tisztázása. A fogászati kezelések kapcsán említett altatás a legtöbbször éber szedációt jelent. Ez az eljárás a páciens szorongásának oldására szolgál. Elsősorban olyan esetekben alkalmazható, amikor a páciens valamilyen oknál fogva fél a fogászati kezeléstől.

Az éber szedáció során a páciens mindvégig együttműködik, kérésre száját nyitja, légúti reflexei teljes mértékben megtartottak, spontán légzése kielégítő (légvételei megfelelően mélyek és gyakoriak), esetenként szükség lehet plusz oxigén adására. Magára hagyva (amennyiben adott esetben néhány percig nem dolgoznak a szájában) azonban elalszik. A legtöbbször utólag nem is emlékszik a kezelésre.

Ezzel szemben az altatás (narkózis) során a páciens mélyen alszik, légútvédő reflexei sem működnek megfelelően, légzése is támogatást igényelhet. Ezért szükséges ilyenkor egy lélegeztető cső bevezetése a légcsőbe (intubáció), melyen keresztül a légzés segíthető, illetve a váladék/vér légútba kerülése kizárható. Ebben az esetben magasabb szintű megfigyelés (EKG monitor is), altatógép, illetve szakképzett aneszteziológus asszisztens jelenléte is szükséges (ennek minden további eszköz- és humánerőforrás igényével, valamint költségvonzatával).

Rendelőnkben csak az éber szedáció végzésére van lehetőség!

A beavatkozást megelőzően a páciens kérdőívet tölt ki egészségi állapotáról, majd telefonon konzultál, illetve szükség esetén személyesen találkozik altatóorvosunkkal, aki az előzetesen kitöltött és elküldött kérdőívet, illetve az esetlegesen elrendelt további vizsgálatok eredményeit áttekinti, megvizsgálja Önt és eldönti, hogy az Ön esetében biztonságosan kivitelezhető-e a szedáció. A súlyos szív- és érrendszeri betegségek, nem megfelelően kezelt magas vérnyomás, légzőszervi betegségek, májbetegség, vesebetegség, cukorbetegség esetén a rendelői körülmények között végzett szedálás nem biztonságos, így nem végezzük el. Amennyiben a beavatkozás előtt belázasodna, megfázna, feltétlenül jelezze, ez esetben az altatást halasztani kényszerülünk.

A beavatkozás előtti 6 órában szilárd táplálékot, tejterméket, kávét ne fogyasszon. Szilárd táplálékot a beavatkozás előtt 6 órával, délelőtti kezelés előtt praktikusan előző nap éjfélig fogyaszthat. 2 órával előtte még tiszta, szénsavmentes folyadékot (tea, víz) fogyaszthat! A beavatkozás előtti napon és az azt követő 24 órában alkoholt ne fogyasszon, a beavatkozás előtt és utána néhány óráig ne dohányozzon! Ha mégis evett, vagy tiltott italt fogyasztott az altatás előtti időszakban, feltétlenül közölje orvosaival az altatás megkezdése előtt!

Az altatásos beavatkozás vérnyomásméréssel, pulzusvizsgálattal kezdődik, majd az alkar vagy kéz egy vénájába műanyag kanült helyezünk, ezután nyugtató hatású gyógyszert adunk több részletben a kívánt hatás eléréséig. A műtéti területet a fogorvos helyileg érzésteleníti. A belégzett levegőt szükség esetén az orrához vezetett műanyag csövön keresztül oxigénnel dúsítjuk. Vérnyomását megfelelő időközönként mérjük, vére oxigéntelítettségét folyamatosan ellenőrizzük.

A beavatkozás után, amennyiben semmiféle szövődmény nem jelentkezett, rövid ébredési periódust követően (amikor már biztonságosan képes közlekedni, sétálni) felnőtt kísérővel távozhat otthonába. Az elkövetkező 16 órát otthonában, felnőtt felügyelet mellett töltse. Még 24 óráig tilos a gépjárművezetés, veszélyes gépek kezelése, nem javasolt fontos döntéshozatal, aláírás!

Az éber szedáció gyakorlatilag biztonságos. Azonban, mint minden orvosi beavatkozásnak, ennek is lehetnek mellékhatásai, szövődményei (pl.: teljes öntudatvesztés, légúti védekező reflexek csökkenése, a légzés felületesebbé válása, esetleg átmeneti leállása, vérnyomás és/vagy a pulzusszám csökkenése, paradox reakciók, elhúzódó gyógyszerhatás, allergiás reakció, vénafal irritáció vagy gyulladás), de ezek igen ritkák, és megfelelő odafigyeléssel elkerülhetőek, illetve effektíven kezelhetőek.